Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Σπαράγγια, ένας ακόμα θρεπτικός «θησαυρός» της Αλμωπίας

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μαρία Πεταλίδου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ:

Η κοινή τους ονομασία είναι ΄΄Ασπάραγου΄΄ (Asparagus offrcinalis) και θεωρούνται από τα εκλεκτότερα στελεχώδη λαχανικά. Η πρώτη δοκιμαστική καλλιέργεια σπαραγγιών στην Ελλάδα έγινε στην περιοχή των Γιαννιτσών του νομού Πέλλας το 1966.

Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, η καλλιέργεια αυτή με κέντρο την περιοχή της Αλμωπίας έχει επεκταθεί σε περιοχές, των νομών Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αβρού, Σερρών, Ροδόπης και Λάρισας. Τέλος στην Ελλάδα η συγκομιδή γίνεται κατά την περίοδο Μαρτίου –Απρίλιου, λόγω του ζεστού κλίματος (12-15 βαθμοί).

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ:

Οι ποικιλίες και τα υβρίδια του σπαραγγιού διακρίνονται σε τρείς ομάδες ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος, δηλαδή σε λευκό, πράσινο ή μωβ. Τα σπαράγγια κυκλοφορούν στο εμπόριο φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα και τρώγονται με διάφορες παρασκευές, είτε κρύα είτε βραστά.

ΤΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙ ΩΣ ΥΠΕΡ-ΤΡΟΦΗ:

Έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες. Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό. Η σύνθεση του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του.

Περιέχει:

- Νερό 93,7 – 94,5%
- Μη αζωτούχες ουσίες 2,26 – 2,33%
- Πρωτείνη1,62 – 1,79%
- Ίνες 0,81 – 1,04%
- Λίπη 0,11 – 0,25%
- Τέφρα 0,54 – 0,70%

Η περιεκτικότητα του σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες ανά 100 γρ. φρέσκου σπαραγγιού είναι:

- Ασβέστιο 20 mg
- Φώσφορος 60 mg
- Σίδηρο 1 mg
- Βιταμίνη Β1 0,16 – 1,25 mg
- Βιταμίνη Β2 0,19 – 2,17 mg
- Βιταμίνη Β7 1,40 mg
- Βιταμίνη C 30 – 33 mg

Η κορυφή των βλαστών είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η φλούδα του σπαραγγιού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Όμως κατά το βράσιμο η απώλεια των βιταμινών κυμαίνεται από 27 – 40%. Όσον αφορά την θερμιδική αξία του προϊόντος θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες /100 γραμμάρια σπαραγγιού. Πέρα από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ. Επίσης πέρα από ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο, τα σπαράγγια περιέχουν σελήνιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Η περιεκτικότητα των σπαραγγιών σε αντιοξειδωτικές ουσίες έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ και τα καρδιαγγειακά, αλλά και πολλών περιπτώσεων καρκίνου, εξαιτίας της μείωσης του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Μεταξύ αυτών είναι η γλουταθειόνη, η βιταμίνη C, η β – καροτίνη, η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο. Τέλος, τα σπαράγγια περιέχουν σαπωνίνες, που έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση, την ευγλυκαιμική κατάσταση και να έχουν ευεργετικά οφέλη στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

***ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Το σπαράγγι δεν συνιστάται για όσους έχουν ρευματισμούς, αρθριτικά, αυξημένο ουρικό οξύ, ποδάγρα και κυστίτιδες. 

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μαρία Πεταλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News