Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

10 tips για την ενίσχυση του οργανισμού κατά τη διάρκεια της Νηστείας του Πάσχα

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πεταλίδου Μαρία

Λίγα λόγια για την νηστεία, η λέξη νηστεία είναι σύνθετη, αρνητικό μόριο νη + έσθιω, δεν τρώω= νηστίς- νηστεύω. Δηλαδή απόχη για κάποιο διάστημα από συγκεκριμένες τροφές (π.χ. Τέταρτη και Παρασκευή, από κρέας, γαλακτοκομικά και λάδι).

Σκοπός της νηστείας είναι η ενίσχυση του πνεύματος του ανθρώπου, ώστε να μην υποκύπτει στους πειρασμούς και τις αμαρτίες, και όχι στην αυτοτιμωρία από την αποχή ορισμένων τροφών. Τέλος ας μην ξεχνάμε, ότι μόνο με την πείνα και την δίψα δεν εξαλείφονται ούτε διορθώνονται τα σφάλματα της ζωής.

10 TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ!

1. Τρώμε θαλασσινά 2 φορές την εβδομάδα, διότι είναι καλή πηγή βιταμίνης Β12 και πρωτεΐνης. Οι σωστοί συνδυασμοί βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, δηλαδή σουπιές με σπανάκι, γαριδοπίλαφο με καστανό ρύζι, μύδια με κινόα και διαφορά φρέσκα μυρωδικά).

2. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο (για όσους δεν καταναλώνουν στην διάρκεια της νηστείας), με ½ αβοκάντο ή 1 χούφτα ξερούς ανάλατους καρπούς, καθώς είναι καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

3. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αγελαδινό γάλα, με γάλα αμυγδάλου ή σόγιας ή καρύδας, καθώς και αυτά τα προϊόντα μας προσφέρουν ασβέστιο, όπως και το φυτικό τυρί. ( Απαραίτητο για τα νεαρά άτομα, ειδικά για όσους έχουν έλλειψη ασβεστίου και για τις εγκυμονούσες)

4. Στην σαλάτα μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λάδι, με μια κουταλιά σουσάμι, καθώς μας προσφέρει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (50%) και αρκετή πρωτεΐνη (20%), όπως και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα αλλά και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα.

5. Τρώμε όσπρια 2 φόρες την εβδομάδα, για παράδειγμα φακές, αρακάς, φασόλια, ρεβίθια, φάβα Σαντορίνης), καθώς είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης και υδατανθράκων. ( Και μην ξεχνάμε πως ένα παλιό ρητό λέει ότι «Τα όσπρια είναι το κρέας των φτωχών»).

6. Αποφεύγουμε τις υπερβολικές ποσότητες, σε υδατάνθρακα και κυρίως στους σύνθετους, όπως είναι τα μακαρόνια, το ρύζι, το ψωμί και οι πατάτες, καθώς αν δεν τα συνοδεύσουμε με μια μερίδα πρωτεΐνης και φρέσκου λαχανικού ή φρούτου, αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα απότομα, έτσι δημιουργείτε το αίσθημα κορεσμού.

7. Μαζί με τα όσπρια τρώμε ένα φρέσκο φρούτο ή ένα φρέσκο λαχανικό, όπως ένα πορτοκάλι ή ένα καρότο, διότι είναι ένας θρεπτικός συνδυασμός, καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C. (Απορρόφηση βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος B).

8. Τρώμε μια με δυο φορές την εβδομάδα μανιτάρια ψητά, αφού είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη και σε φυτικές ίνες. Να μην ξεχνάμε ότι η κυριότερη έλλειψη σε όσους νηστεύουν εμφανίζεται στην πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. (Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη δόμηση των μυών).

9. Για όσους έχουν έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία), θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως φακές, σπανάκι, σταφίδες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξερούς καρπούς. ( Για τις γυναίκες, που έχουν έλλειψη σιδήρου κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης, καλό θα ήταν να πάρουν κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου).

10. Προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τα ¨λευκά¨ τρόφιμα, δηλαδή το ψωμί, τα μακαρόνια, τα παξιμάδια και το ρύζι, με ολικής άλεσης, γιατί αυτά περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες. (Οι φυτικές ίνες, μας βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του έντερου, αλλά και στο να διατηρήσουμε τα σωστά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα).

*Πριν ακολουθήσετε, πρόγραμμα νηστειών, καλό θα ήταν να κάνετε έναν προληπτικό αιματολογικό έλεγχο, για τυχόν προβλημάτων υγείας και να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο ή κάποιον γιατρό.


ΠΡΟΣΟΧΗ:
Σε παιδία
Σε εγκύους
Σε θηλάζουσες

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πεταλίδου Μαρία

2 σχόλια:

  1. Αυτο δεν ειναι νηστεια ρε ΑΡΙΔΑΙΑ,αλλα διαιτα της χοντρης.Οσο για τους αρωστους,πρεπει ναν τρωνε αν δεν μπορουν.Οταν εχουμε αποχη απο καποια πραγματα μετα τα εκτιμουμε περισοτερο ως δωρα ΘΕΟΥ.Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΙΤΑ ΟΥΤΕ ΑΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΥΤΙΝΗ Η ΒΟΥΤΗΡΟ Η ΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΡΕΑΣ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ.ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.Θα διαφωνήσω στο γεγονός ότι αναφέρεται την λέξη δίαιτα, καθώς δεν κάνουμε δίαιτα αλλά διατροφή. Απλά ένα σώμα για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται θρεπτικά συστατικά. Η νηστεία εννοείτε πως δεν είναι ένα μέσω δίαιτας, αλλά ένα μέσω καθαρισματος της ψυχης και του σωματος.

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News