Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Καπετάν Θάνος: Ο γενναίος Μακεδονομάχος από το Θεοδωράκι

Σόρτσης Θάνος ή Καπετάν Θάνος

Γεννήθηκε στο Θεοδωράκι το 1873 και πέθανε το 1953. Υπήρξε ένας από τους γενναιότερους Καπεταναίους του Μακεδονικού Αγώνα και είναι εγγεγραμμένος στην επετηρίδα Μακεδονομάχων με αριθμό 3821/926 Οργαν. Πράκτωρ Γ’ τάξεως. Διακρίθηκε για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία του. Έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις εναντίον συμμοριών Βουλγάρων κομιτατζήδων και Τούρκικου στρατού.

Έλαβε μέρος στις παρακάτω μάχες όπου έδειξε ξεχωριστή ανδρεία:

- Δεκέμβριος του 1907 σε συνεργασία με τον οπλαρχηγό Παπαδάκη Νικόλαο, συμπλοκή εναντίον των Βουλγάρων Μίτσε Τουσέχλη και Τόμα.

- Στην κατάληψη του χωριού Ραίτινα, όπου διέμεναν δυο συμμορίες Βουλγάρων.

- Επίθεση εναντίων Τουρκικού στρατού στην περιοχή Γέβγελη, όπου ο τουρκικός λόχος υπέστη πανωλεθρία.

- Στις 8/9/1907 μεγάλη επίθεση εναντίον πολυμελούς συμμορίας κομιτατζήδων στην περιοχή του Μοριχόβου.

Η οικία του Καπετάν Θάνου χρησιμοποιούνταν ως προπαιδευτήριο όπου διδάσκονταν οι μυημένοι αντάρτες την χρήση των όπλων. Το 1907 ο Καπετάν Φουστάντσε ο οποίος δρούσε στην περιοχή του χωριού, διέταξε τον Γκόλη Κιρμιτζιέφ να δολοφονήσει τον οπλαρχηγό Καπετάν Θάνο, αλλά μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια ο τελευταίος έλαβε μέτρα προστασίας και έτσι η δολοφονία του δεν ήταν πλέον εφικτή. Ο βετεράνος της εθνικής δράσης του Μακεδονικού Αγώνα Καπετάν Θάνος καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα είχε στενούς συνεργάτες τους συγχωριανούς του Σόρτση Αναστάσιο του Τραϊανού και Καπαρίνη Δημήτριο του Μποζίνη. Αυτοί με τη δράση τους είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Βουλγάρων Κομιτατζήδων και έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης και αγάπης εκ μέρους του αρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα Καπετάν Ακρίτα (Κ. Μαζαράκη).

Ο θρυλικός Καπετάν Θάνος και οι συνεργάτες του Σόρτσης Αναστάσιος και Καπαρίνης Δημήτριος έλαβαν μέρος στην απελευθέρωση της Μακεδονίας (1912-13) ενίσχυσαν τις δυνάμεις των οπλαρχηγών Νίκανδρου Παπαϊωάννου και Αργυρίου Κιτάνου, έδωσαν σκληρές μάχες εναντίον Βουλγάρων κομιτατζήδων και εναντίον του αιμοχαρούς Τζίνε Ζάικου στην περιοχή Μεγάλα Λιβάδια, Κρώμνη, Παπάσκιοϊ και Λάκκα συνέτριψαν τους χοιροβοσκούς και έστησαν την ελληνική σημαία στο διοικητήριο Αριδαίας.

4 σχόλια:

  1. ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ . ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΩΡΕ ΣΤΑ ΣΥΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΛΑΒΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΟΝΙΜΑ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ!ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΔΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ Η ΑΡΙΔΑΙΑ Η ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΘΑ ΣΤΗΝΟΥΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΟΥΝ;!ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο Νοβαρτις;!Ευχαριστω δεν παιρνω καλυμενοκουκουλα Συριζακι γλυκεια baterfly.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News