Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Υπάρχει υπεύθυνος για το φιάσκο με τη Ζαπουνίδου

Πως φτάσαμε μέχρι εδώ;

Μία αθλήτρια σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, δύο πρόεδροι που κυνηγούν το ακατόρθωτο και ένας εθνικός προπονητής που καλείται να παραιτηθεί. Σε 20 λέξεις όλη η υπόθεση Ζαπουνίδου που δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στον ΣΕΓΑΣ και εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς.

του Θανάση Νικολάου

Το Sportsfeed αποκάλυψε χθες το φιάσκο με τη συμμετοχή της Δέσποινας Ζαπουνίδου στην αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μέχρι σήμερα υπάρχουν τρεις εμπλεκόμενοι που έχουν χάσει τον ύπνο τους και ένας τέταρτος που με τα δεδομένα που υπάρχουν θα πρέπει να εγκαταλείψει την θέση του οικειοθελώς, προτού προλάβουν να τον απομακρύνουν.

Η Ζαπουνίδου μέχρι πριν από λίγες ώρες βρισκόταν στη Νότια Αφρική για το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας της, πριν από τους Ολυμπιακούς. Στο τελευταίο στάδιο ήταν και η ολοκλήρωση της εγγραφής της στο σύστημα των Ολυμπιακών Αγώνων που όμως δεν την έκανε δεκτή. Ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος ενημέρωσε τη Ζαπουνίδου, η βαδίστρια έπαθε σοκ και αμέσως επικοινώνησε με όποιον μπορούσε αναζητώντας βοήθεια.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος κινητοποιήθηκε αμέσως, εισπράτωντας όμως τόσο από τον γενικό γραμματέα της IAAF Ζαν Γκρασία όσο και από τον καθ’ ύλην αρμόδιο της IAAF, Πολ Χάρντι, μια απάντηση που δεν ήθελε με τίποτα να ακούσει. Ο Καναδός αγωνιστικός διευθυντής της παγκόσμιας ομοσπονδίας δεν παραβιάζει το γράμμα του νόμου ούτε στο απειροελάχιστο.

Στη mission impossible συμμετέχει και ο Σπύρος Καπράλος, ο οποίος καλείται για δεύτερη φορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ανατρέψει τα δεδομένα. Μετά την επιτυχμένη επιχείρηση «Βουρνά» ο πρόεδρος της ΕΟΕ ο οποίος έχει προσωπική σχέση με τον Σεμπάστιαν Κόου (πρόεδρος της IAAF) θα προσπαθήσει το ακατόρθωτο. Δυστυχώς όμως η IAAF δεν είναι FINA και πιθανότητες είναι αμφίβολο αν είναι υπαρκτές μετά και την συγκυρία του αποκλεισμού των Ρώσων αθλητών…

Πως όμως φτάσαμε μέχρι εδώ;

Η Δέσποινα Ζαπουνίδου έπιασε το όριο σε έναν αγώνα (Άλιτους, Λιθουανία) ο οποίος δεν ήταν πιστοποιημένος από την IAAF το 2015, όταν και η Ελληνίδα αθλήτρια βάδισε κάτω από το όριο (1:36.00). Γιατί όμως πήγε σε έναν αγώνα που δεν είχε σημασία ο χρόνος που θα έκανε; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sportsfeed, η Ζαπουνίδου ήθελε να αγωνιστεί στη Λα Κορούνια. Έναν αγώνα που ανήκει στη σειρά Challenge της IAAF. Ωστόσο όμως πείστηκε από τον εθνικό προπονητή, αντί να αγωνιστεί στην Ισπανία και σε έναν αγώνα της IAAF να πάει στη Λιθουανία και να αγωνιστεί σε ένα… φεστιβάλ βάδην.

Η αιτιολογία του εθνικού προπονητή Δημήτρη Ευαγγελόπουλου φάνηκε να στέκει. Δε θα ήταν μόνη της, καθώς στο Άλιτους της Λιθουανίας θα ήταν και ο ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Δεληγιάννης μαζί με δυο αθλήτριες του. Ατυχώς γι αυτήν, η Ζαπουνίδου άκουσε τον εθνικό προπονητή και συμμετείχε σε έναν αγώνα όπου έπιασε το όριο, αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Το αποτέλεσμα; Μια από τις καλύτερες βαδίστριες στην Ευρώπη (βάσει επίδοσης) να μην μπορεί να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς, μετά από λάθος καθοδήγηση του εθνικού προπονητή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sportsfeed o πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ έχει ζητήσει την παραίτηση της επιτροπής υψηλού αθλητισμού (Σεβαστής, Ευαγγελόπουλος, Πομάσκι, Μιχελαράκης). Δηλαδή τα μέλη της να εγκαταλείψουν το πόστο στην επιτροπή και όχι στην ομοσπονδία. Θέμα όμως έχει δημιουργηθεί και με τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο που ως εθνικός προπονητής και όπως προκύπτει φέρει την ευθύνη του αποκλεισμού της Ζαπουνίδου.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ζητήθηκε η παραίτησή του, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση από την πλευρά του ΣΕΓΑΣ για αυτό το φιάσκο. Η συγγνώμη του Κώστα Παναγόπουλου προς την αθλήτρια δυστυχώς δεν απαλύνει την κατάσταση. Άλλωστε δεν είναι και αυτός που πρέπει να απολογηθεί. Υπάρχει υπεύθυνος του φιάσκου και αυτός από μόνος του θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί. Οδήγησε αθλήτρια εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Πέταξε στα σκουπίδια προσπάθεια τεσσάρων ετών. Τί άλλο πρέπει να συμβεί;

Να σημειωθεί ότι ο Ευαγγελόπουλος είναι και ο επικεφαλής της αποστολής του στίβου στους Ολυμπιακούς. Πως θα μπορέσει να αντικρύσει τους αθλητές στο Ρίο, όταν ευθύνεται για τον αποκλεισμό συναθλήτριας τους;

Με τη συνδρομή του Σπύρου Καπράλου, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κάνει μεγάλη προσπάθεια στο εξωτερικό για να ανατρέψει την κατάσταση. Καλό όμως είναι να δει και το… εσωτερικό γιατί αυτό που συνέβει με την Ζαπουνίδου, είναι ασυγχώρητο.

8 σχόλια:

  1. Μπραβο μπραβο ευγε ελλας το μεγαλειο σου...
    Αρε μανελα που θελετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μια ζωη προχειροτητα κολοκρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τζάκρη καί ο Σηφάκης δεν πρέπει να πατήσουν τό πόδι τους στήν Αριδαία εάν δέ λύσουνε τό πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο καραγκιόζης είσαι 12.56. Αμφιβάλω αν έχεις δει αγώνες στίβου στη ζωή σου. Αν διαβάσεις το κείμενο τα εξηγεί όλα. Κρίμα για την αθλητρια

      Διαγραφή
    2. Γραψε λιγο το ονοματάκι σου μωρη κουκλα του συριζα. Σε σενα καλέ το λέω 5:49

      Διαγραφή
    3. Τι θα μας κανεις βρε ανυπαρκτε χρυσαυγιτη πανασχετε απειλείς κιόλας ντουγανι

      Διαγραφή
  4. για το επιπεδο της και την εμπειρια της φταιει και η ιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φταίει καθαρά ο προπονητής της. Έπρεπε να τη δηλώσει σε επίσημο τουρνουά. Που να μετράει ο χρόνος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News