Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Οι Πρόμαχοι εκπέμπουν SOS: Συναγερμός για τον χείμαρρο του χωριού

Τελικά ευτυχώς σήμερα η βροχή σταμάτησε, δίνοντας τη θέση της σε έναν λαμπρό ήλιο, κάνοντας τους κατοίκους να ανασάνουν ανακουφισμένοι

Μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 1955 και του 2009 ζωντάνεψαν στην κοινότητα των Προμάχων, εξαιτίας της τριήμερης σφοδρής βροχόπτωσης.

Η διαρκής συγκέντρωση των υδάτων από τους γύρω ορεινούς όγκους, που μεταφέρονταν από τα ρέματα, έκαναν τον χείμαρρο του χωριού Σωσίτσα να φουσκώσει επικίνδυνα και να σημάνει συναγερμός στους κατοίκους και τις αρμόδιες αρχές, κυρίως του δήμου Αλμωπίας, που παρακολουθούσαν με δέος το φαινόμενο του υδάτινου εφιάλτη.

Τελικά ευτυχώς σήμερα η βροχή σταμάτησε, δίνοντας τη θέση της σε έναν λαμπρό ήλιο, κάνοντας τους κατοίκους να ανασάνουν ανακουφισμένοι.

Η τεράστια δύναμη των ορμητικών νερών εκτός από κάποια νεροφαγώματα, δεν έκανε κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά και οι κάτοικοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το φαινόμενο θα ομαλοποιηθεί.

Έντονος προβληματισμός πάντως εκφράζεται για το ημιτελές πολυδιαφημιζόμενο έργο της ΠΕ Πέλλας περί της αντιπλημμυρικής θωράκισης Αλμωπίας, τμήμα του οποίου είναι και ο χείμαρρος Σωσίτσα, το οποίο έργο παραμένει στάσιμο και λόγω των κάπιταλ κοντρόλς, έχει σταματήσει.

Επίσης μεγάλη δυσαρέσκεια εκφράζεται από τους κατοίκους για την «χάρτινη» γέφυρα η οποία κατασκευάζεται σε κάποια στροφή του ποταμού. Η συγκεκριμένη ημιτελής γέφυρα έχει σχηματιστεί με ενωμένους τσιμεντοσωλήνες, το φάρδος των οποίων είναι ανεπαρκές και με τη συσσώρευση φερτών υλικών, βούλωσε με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να βρουν διέξοδο πάνω από τη γέφυρα και από τα πλαϊνά πτερύγιά της, διαβρώνοντας τα πάντα. Η συγκεκριμένη κατασκευή θα πρέπει να ξανασχεδιαστεί από τους αρμόδιους μηχανικούς, γιατί ακόμη και ο πιο αδαής μπορεί να καταλάβει, ότι με την τωρινή της μορφή είναι αδύνατον να λειτουργήσει ομαλά.

Δείτε φωτογραφίες από την αρχή του χειμάρρου στην «Μπιτσκία» μέχρι την κεντρική γέφυρα στην είσοδο του χωριού:




















ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

10 σχόλια:

  1. Ετσι που καταντησανε το βουνο τους, ειναι θεμα χρονου να τους ξεπλυνεικαι το χωριο.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΗΝ ΜΗΛΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΦΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ(ΙΔΙΩΤΗΣ ΜΕ ΕΚΣΚΑΦΕΑ) ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΛΟΜΕΝΑ ΑΥΛΑΚΙΑ.ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι δουλεια εχει το βουνο ρε εξυπνε με το βουλωμα τησ γεφυρασ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι πως υλοτομιται το βουνο σε λιγο η οξιες θα ερχονται κατευθειαν στις μαντρες .

      Διαγραφή
    2. 5 07 πρεπει να εισαι το πολυ 8 χρονων.....

      Διαγραφή
  4. Δέκα χωριά ταυτόχρονα υπέστησαν ζημιές.απο πάνω κάθ οδον για Φουστανη τρεις κατολισθήσεις,είδα μηχανήματα και τον Αβραμικα να τρέχει και να μη φτάνει.στις έκτακτες περιπτώσεις πρέπει όλοι να βοηθάμε.Στην Περικλεια το υδραγωγείο γέμισε λασπόνερα.δε μπορούμε να πάμε στις πηγές γιατί χάλασαν οι δρόμοι.ουτε4χ4 δεν παει.δεν έχουμε νεράκι να πιουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Περιφερεια τι κανει; Υπαρχει κανεις εκει;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Περιφέρεια απούσα από παντού. Ο Δήμος προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει. Ο Αβραμίκας και ο Μπάτσης κάνουν ότι μπορούν. Η περιφέρεια ασχολείται μόνο με τον Τζιτζι να τον βγάλουν αρχηγο στη ΝΔ να ησυχάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά είναι τα έργα του Θεοδωρίδη, χωρίς μελέτες, τζάμπα τα λεφτά, στην πρώτη βροχή βούλωσε η γέφυρα, στην δεύτερη βροχή θα πέσει, τζάμπα 10 εκατομμύρια ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΡΩΤΑΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ?????
    ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΤΟΝ ΤΖΑΤΖΙΚ...ΩΣΤΑ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
    ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙΤΕ !!!!!!!
    η ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΝ, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΓΚΕΚΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News