Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Σταύρος Βαφειάδης: Πρόταση για την τοπική αγορά της Αριδαίας

Γράφει ο Σταύρος Βαφειάδης

Στην Ελλάδα της κρίσης αν κάτι έμεινε όρθιο, αυτό είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ ανθρώπων και φορέων. Αυτά τα στοιχεία είναι που μας κρατούν μέχρι και σήμερα όρθιους σε μια χώρα που «καταρρέει» οικονομικά και σε μια αγορά που «στενάζει».

Θα αναρωτιέστε, γιατί αυτός ο πρόλογος… Πολλές φορές έχω αναφερθεί με τοποθετήσεις μου στον ρόλο που θα έπρεπε να έχουν –κατά τη γνώμη μου- οι Εμπορικοί Σύλλογοι, αλλά και πιο συγκεκριμένα ο Εμπορικός Σύλλογος της Αλμωπίας, μέσα σε αυτό το «εύθραυστο» οικονομικό περιβάλλον. Μιλώ καθημερινά με δεκάδες καταστηματάρχες της πόλης μας και έτσι έχω σχηματίσει μία άποψη για τους προβληματισμούς που περιβάλλουν την τοπική μας αγορά.

Δυστυχώς, ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής μας ΔΕΝ κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό, δυστυχώς είναι η αλήθεια. Πολλές φορές έχω κατηγορηθεί γι’ αυτή μου την άποψη, όμως προφανώς όσοι από τους διοικούντες θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν έχουν μάλλον καμία επαφή με την αγορά και τους ανθρώπους της.

Παρακολουθώντας ο καθένας από εμάς τις δράσεις που φέρνουν σε πέρας αντίστοιχοι σύλλογοι άλλων περιοχών, μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να καταλάβει πολλά περισσότερα απ’ αυτά που αναφέρω σε αυτό το κείμενο. Εκτός κι αν μου διαφεύγει κάτι ή αν ζω σε άλλη πόλη, σε αυτή την περίπτωση αναμένω απάντηση με συγκεκριμένα επιχειρήματα.

Παρακολουθήσαμε και τα προηγούμενα χρόνια ότι όχι μόνο δεν έγινε το παραμικρό από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου της Αλμωπίας, ούτε καν για τα στοιχειώδη, αλλά υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις και ένας έντονος αρνητισμός σε διάφορες προτάσεις, με το πρόσχημα «να αφήσουμε την ιδέα να ωριμάσει και βλέπουμε…». Με αυτόν τον τρόπο, απαξιώθηκε ένας θεσμός ο οποίος θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο και να βοηθήσει έστω και σε ελάχιστο βαθμό την τοπική αγορά που υποφέρει.

Και επειδή συνηθίζω να μιλώ με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι με στείρα κριτική, θεωρώ ότι επιβάλλεται πλέον να πραγματοποιηθεί μία διευρυμένη συνάντηση, με τη συμμετοχή των απλών ανθρώπων της αγοράς, των καταστηματαρχών που βιώνουν αυτή την πρωτοφανή κρίση, ανθρώπων που νοιάζονται πραγματικά για τον τόπο τους και την ζωή τους, ώστε να ακουστεί και η δική τους φωνή, να ακουστούν και οι δικές τους ιδέες, οι οποίες αν κρίνω από διάφορες φιλικές συζητήσεις είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.

Τη διοργάνωση και τον συντονισμό μιας τέτοιας σύσκεψης, θα μπορούσε να αναλάβει είτε ο Εμπορικός Σύλλογος, είτε αν δεν υπάρχει τέτοια διάθεση από το θεσμικό όργανο, ο Δήμος Αλμωπίας ο οποίος θα πρέπει επιτέλους να νοιαστεί και για τα ουσιαστικά προβλήματα αυτού του τόπου. Να ξεφύγει για λίγο από την πολιτική της «λακκούβας» και της «καμένης λάμπας» και να ασχοληθεί με την αγορά, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε όλοι μας, ότι δεν αρκεί να εντοπίζουμε «τι δεν έκαναν οι άλλοι για εμάς», αλλά και να βλέπουμε και τι δεν κάναμε εμείς οι ίδιοι για την κοινωνία που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.

Γράφει ο Σταύρος Βαφειάδης

21 σχόλια:

  1. Πές τα ρε σταύρο. επιτέλους ασ ξυπνησουμε ολοι μασ και να σηκωθουμε απο τουσ καναπεδεσ. δυστυχως μασ διοικουν κατωτεροι μασ. και φταιμε μονο εμεισ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ότι γράφεις άρθρα και τα παρουσιαζεις στο 3ο πρόσωπο... Μεγάλος παπαρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι προβληματισμοί αυτοί έχουν απασχολήσει λίγο πολύ όλους μας στην αγορά.Ο ρόλος του εμπορικου συλλόγου εξαρτιόταν πάντα απ το μεράκι και την όρεξη 5-10 ανθρώπων.Αυτές οι πρωτοβουλίες ειναι εθελοντικές και παραδοσιακά ασχολούνται οι άανθρωποι που ειναι πρωτοπόροι στην αγορά.Οτι ανακινειτε το θέμα :μπράβοο και εύστοχα, στη συνέχεια όμως είναι καθαρά ζήτημα των επαγγελματιών το τι θα γίνει.Κανένας άλλος φορέας ή υπηρεσια δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον εμπορικό σύλλογο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα που απασχολούν την αλμωπια κ δυστυχώς δεν βλέπω φως στο τούνελ τον έργων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποια ειναι η προταση σου τελικα?
    Να γίνει μια συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων?
    Αερολογίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Βαφειάδη τελικά μέσα από αυτό το άρθρο μόνη πρόταση σου είναι να συναντηθούν κάποιοι φορείς? Μήπως έχει τίποτα εκλογές στα κοντά στο εμπορικό σύλλογο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μονο προταση δεν βλεπω μονο λογια του αερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ότι και καλά ασκείς και κριτική στον Δήμο για πολιτική της «λακκούβας» και της «καμένης λάμπας»;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. AYTO KATAΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ;;; ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕΣ ΑΡΚΕΤΑ.

      Διαγραφή
    2. ΚΑΤΙ ΦΟΒΑΤΑ!Ι ΕΞΟΥ Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ.

      Διαγραφή
  9. Η πρόταση ποια είναι κ.Βαφειάδη..παραπλανητικός το λιγότερο ο τίτλος όταν το μόνο που λέτε μέσα είναι να γίνει μια συνάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και τι θα βγει με μια συνάντηση? Όταν όλοι εσείς συνεχίζετε παρ όλη την κρίση να ψωνίζετε από οπουδήποτε αλλού?? Κύριοι αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία ως αγοραστές ,να στηρίξουμε την αγορά τα χρήματά μας να μένουν εδώ , τσάπα συζητάμε , φυσικά και οι καταστηματάρχες να βρουν τρόπο να έχουν τα προιόντα τους φθηνότερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω πω ειλικρινα δεν ειστε για τιποτα!Οποιος οτι και να πει τα βαζετε μαζι του.Μα αν ειναι δυνατον πια...Ολα και ολοι σας φταινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι σοβαροι ακουν και γελανε απο αποσταση.Αυτοι που θελουν να το παιξουν ξερολες πετιουντε σα κοκορια και λεει ο καθενας την παπαρα του και ψαχνουν οπαδους για μαλακες.

      Διαγραφή
  12. ο επιχειρηματικός κόσμος κάνει ήδη τις επαφές του.Αυτοί ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News