Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Τελικά αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ φέτος;

Η αλλαγή στις αντικειμενικές θα γίνει πιθανότατα στα τέλη Μαϊου και θα αποτελέσει την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει, όμως υπάρχει αρκετή καθυστέρηση που δημιουργεί ερωτήματα για το εάν τελικά θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ από φέτος και θα αντικατασταθεί από νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι αντικειμενικές είναι κατά 15% ως 20% υψηλότερες από τις εμπορικές και μάλλον αυτή θα είναι και η μείωση των αντικειμενικών στις περισσότερες περιοχές.

Η αλλαγή στις αντικειμενικές θα γίνει πιθανότατα στα τέλη Μαϊου και θα αποτελέσει την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του ΕΝΦΙΑ.

Υπάρχει μια σκέψη εφέτος να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ ως έχει αλλά να υπολογιστεί ο φόρος με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, ωστόσο μάλλον αυτή είναι απλά μια λύση ανάγκης...

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν μιλάει απλά για αλλαγή, αλλά για νέο φόρο που δεν θα έχει σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, θα περιλαμβάνει μεγάλα αφορολόγητα όρια και θα στοχεύει κυρίως στη μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία.

Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα σχεδιαστεί ο νέος φόρος ακινήτων και θα αποφασισθεί και το ύψος του αφορολόγητου ορίου.

Ήδη θα έχει ολοκληρωθεί και η κατάθεση από τους πολίτες (ως τα τέλη Μαρτίου) των στοιχείων για το Ε9 και έτσι, τουλάχιστον στα... χαρτιά, όλα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία για τον νέο φόρο.

Ωστόσο όσο οι μήνες περνούν τόσο μικραίνει το περιθώριο αποπληρωμής του φόρου αυτού από τους πολίτες.

Αρχικός στόχος ήταν η αποπληρωμή σε οκτώ δόσεις ως τον Φεβρουάριο του 2016, όμως όσο ο καιρός περνάει μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων και αυξάνεται το ποσό κάθε δόσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News