Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ένας επισκέπτης γράφει για τα Λουτρά Πόζαρ: «Η φθορά του Παραδείσου»

Λέξεις-εικόνες: Σάκης Ιωαννίδης

Αφήγημα με κενά αέρος.

Η συνολική εμπειρία από τη γνωριμία με έναν τόπο, αυτό που χαρακτηρίζουν οι ειδικοί στο branding τόπων ως αφήγημα, η ιστορία ενός τόπου, το σύνολο των χαρακτηριστικών και των υπηρεσιών που προσφέρει, είναι εξαιρετικά σημαντική για την εντύπωση που θα μεταφέρεις μαζί σου φεύγοντας.

Όσο πιο θετική είναι η συνολική εμπειρία για έναν τόπο, τόσο περισσότερους «πόντους» κερδίζει στο προσωπικό μας χρηματιστήριο προορισμών και η φήμη του μεγαλώνει από στόμα σε στόμα.

Κάπως έτσι τα Λουτρά Πόζαρ της Αριδαίας εδραιώθηκαν ως ένας ελκυστικός προορισμός. Μια απόδραση σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον. Ένας ειδυλλιακός τόπος που συνδυάζει την ελληνική φύση στα καλύτερα της με τα ανεξάντλητα θερμά ιαματικά νερά, ιδανικά για χαλάρωση και ηρεμία. Ωστόσο, ο παράγοντας της συνολικής εμπειρίας φαίνεται πως έχει λησμονηθεί στο επίπεδο υποδομών της παραδοσιακής λουτρόπολης. Με απογοήτευση διαπιστώσαμε πως η στάθμευση των αυτοκινήτων επιτρέπεται μέχρι τις όχθες του χείμαρρου που ρέει στα Λουτρά (Θερμοπόταμος). Λίγο πιο κάτω τα ορμητικά νερά έλουζαν μια ξεχασμένη ζάντα αυτοκινήτου και ορισμένες σακούλες σκουπιδιών σφηνωμένες από καιρό στον πυθμένα.

Όσοι πληρώνουν εισιτήριο και βουτάνε το καταχείμωνο στην πολυδιαφημισμένη υπαίθρια δεξαμενή με τα θερμά τρεχούμενα νερά αναγκάζονται να αφήσουν όλα τα μπαγκάζια τους δίπλα στις σκάλες, πάνω στα παγκάκια, κάτω από τα δέντρα και όχι σε αξιοπρεπή αποδυτήρια. Παραδίπλα, το κουφάρι του ξεχασμένου Ξενοδοχείου Αύρα στέκει ερειπωμένο και λεηλατημένο, θυμίζοντας παλιές ένδοξες εποχές. Το μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο των λουτρών είναι γεμάτο φθορές και στο τέλος φτάνεις σε ένα κατεστραμμένο και κλειστό καταφύγιο για να διαπιστώσεις ότι το σπήλαιο είναι εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας.

Η φύση έχει χαρίσει στο συγκεκριμένο τόπο μια απεριόριστη δυναμική και η σημερινή εικόνα φθοράς δεν του αξίζει. Το αφήγημα των Πόζαρ υποφέρει από κενά αέρος και δίνει την αίσθηση ότι τα πράγματα προχωράνε άτσαλα, χωρίς σχέδιο και στρατηγική. Τόσα χρόνια ο τόπος φαίνεται να έχει δώσει πολλά στους κατοίκους των γύρω χωριών με τα πολυτελή ξενοδοχεία, τους ξενώνες και τις γεμάτες ταβέρνες χειμώνα καλοκαίρι. Μήπως ήρθε η ώρα της επιστροφής;

*Τα Λουτρά του Πόζαρ βρίσκονται σε απόσταση 13 χλμ. από την έδρα του Δήμου Αλμωπίας, την Αριδαία και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε μία πανέμορφη τοποθεσία, έκτασης 72 στρεμμάτων. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από την φωτιά». Πρόκειται για έναν τόπο πλούσιο σε βλάστηση, σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο όπου μία χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος «Τόπλιτσα», σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.













 
Το διαβάσαμε στο parallaximag.gr από τον Σάκη Ιωαννίδη

21 σχόλια:

  1. γίνονται πολλές προσπάθειες, αλλά πλέον η φύλαξη των Λουτρών είναι σημαντική.Περιπολίες υπαλλήλων και ασφαλειας υπάρχει πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. exeis dikio tha prepei na diorthothoun ta themata auta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως οσο μια Λουτροπολη ανοικει στο δημο,αυτο θα ειναι το χαλι...Οι ψηφοι ειναι στη μεση οποτε ολα θα γινονται,συμφωνα μ΄αυτους!! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λυπάμαι για το χάλι μας πραγματικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας πουμε και για τους βολεμενους σερβιτορους που διωχνουν τον κοσμο με την αργοπορια στις παραγγελιες!!!Ετυχα σερβιτορο να παιρνει παραγγελια,χωρις να εχει πολυ κοσμο,και να πηγαινει να κανει τσιγαρο και να λεει ''ελα μωρε,ας περιμενει....''και ο πελατης μετα απο ωρα φυσικα,και ηπιε τον καφε του και δεν τον πληρωσε επειδη ο θεριακλης σερβιτορος ηθελε πρωτα να κανει τσιγαρακι!!!Ποιος ζημιωθηκε;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. SAN DIMOTIS THELO NA KANO 2 EROTISIS...
    1 ) Pos perimenete na ftiaxti i katastasi otan panta i ekastote diikisi tou dimou vazi ipeuthinous tous ekastote proedrous tou loutrakiou pou o kathenas exei ksenodoxia kai enikiazomena domatia... ? pos na asxolithi ki autos me ta ksenodoxia kai gia pio logo aloste ? afou exei ta dika tou kai poli kala kanei.
    2 ) giati oloi emeis oi dimotes pou dne eimaste ap to loutraki prepei na plironoume eisitirio gia ta loutra eno KANEIS ap to loutraki den plironei ? OI OLOI OI KANEIS agapite (ekastote) dimarxe. Den anikoun ta loutra sto loutraki,eine ipotithete,dimotiki epixirisi ! i kano lathos ! ?? kai kati teleuteo , sxedon oloi, (sxedon) osoi douleuoun sta loutra eine pantelos ASXETOI me ti doulia pou kanoun,ki opios exei amfivolies mpori na paei mia volta sto anapsiktirio na gelasei me tous servitorous pou den kseroun na kratan disko kai ginete panikos! den sxoliazo gia tin amfiesi..ki ola auta giati oloi sxedon douleuoun me 2mines simvasis! parakalo dimosieuste to sxolio mou mpas kai arxisoume na ta leme kai na ta akoune kai kanoume tin perioxi mas ligo kaliteri...euxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για ρωτα για τις καθημερινες ποσο ειναι το εισητηριο για δημοτες πρωτα και μετα μιλα.....οσο για τους υπαλληλους για την καφετερια μαζι σου.

      Διαγραφή
    2. Να βαλουμε εσενα να διοικησεις,βλημα!!Πρωτα μαθε,μετα σχολιαζε...Ξερεις οτι ο προηγουμενος διευθυντης των Λουτρων ηταν ενας απο τους καλυτερους επιχειρηματιες του Λουτρακιου??Γνωριζε το θεμα του τουρισμου καλα γι' αυτο κ επι Πασοη ΜΟΝΟ υπηρχε περιπτερο με τα Λουτρα στη "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ",το οποιο το καταπιε ο νυν δημαρχος...Γιατι αλλωστε να τον ενδιαφερει??Δεν εχει το Γαρεφι ξενοδοχεια...Οσο για το αναψυκτηριο μεχρι να μην περασει ξανα σε ιδιωτη,εκει περα αυτη η κατασταση θα επικρατει,οσοι δημαρχοι κ αν αλλαξουν!!

      Διαγραφή
    3. Τι λες ρε τσοπάνη ?Μπαίνουν η δεν μπαίνουν οι λουτρακιοτες τσάμπα? ?? Που θα μου πεις εμενα αν ξερω κ να μάθω. ! Και ποιος αμφεβαλε αν ήταν καλός επαγγελματίας? Φυσικά και ήταν γι αυτό και ευνοεί την τσέπη του και καλα κάνει δεν κατακρίνω αυτόν αλλα το σύστημα που τον διορίζει πάντα! Ξύπνα. .ξύπνα και δες οτι όλοι πληρώνουμε ως δημότες τέλη και στα χωρια μας δεν ανάβει ουτε μια λάμπα εμω στο Λουτράκι ανάβουν όλες.

      Διαγραφή
  7. Μπορει καποιος υπευθυνος η γνωστης να μας ενημερωσει σχετικα με το σπηλαιο αλλα και με το μουσειο? υπαρχουν προδιαγραφες να επαναλειτουργησουν?
    Ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. στα λουτρα πλεων δουλευουν μονο ατομα που ψηφισαν μπινο οταν μαθαινει οτι δεν τον ψηφισαν τους διωχνει....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε προκαλω να μου πεις εναν γιατι εγω δεν τον ψηφησα και το ηξεραν.δεν με εδιωξαν ομως

      Διαγραφή
  9. Νοοτροπιες οπισθοδρομικες διοικησαν...και διοικουν.....που δεν βλεπουν περα απο τη μυτη τους ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μηπως εχουν βγει εξω απο την Αλμωπια για να ξερουν και να δουν κατι παραπανω;;;;;;Οποτε μια απο τα ιδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νομίζω ότι η νοοτροπία της αρπαχτής είναι η πηγή του κακού. Αυτό συνοδεύεται από την ασέβεια προς όλα. Κυρίως προς ότι είναι η πηγή του κέρδους τους. Χρησιμοποιούν την ομορφιά που τους θρέφει βς τσιφλίκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για ολα αυτα τα θεματα φταιει καθαρα και μονο η διοικηση στο Λουτρακι. Στο αναψυκτηριο θα μπορουσε να ειχε δωσει στολες στο προσωπικο,ωστε να ηταν ντυμενοι ομοιομορφα και να τους ενημερωνε πως να φερονται και τι να σερβιρουν. Το σημαντικοτερο προβλημα ομως ειναι οτι αυτο το μερος δεν εχει αξιοποιηθει. Ισως αν ξεκινουσαν εργασιες στους δρομους για καλυτερη προσβαση και να υπηρχαν ενημερωτικα φυλλαδια για το πως να κινηθει ο κοσμος σ εκεινη την περιοχη και τι μπορει να δει, θα ειχε σαφως περισσοτερο κοσμο. Οσο δεν υπαρχει οργανωση και καποιος να σταθει ως επικεφαλης πραγματικα, τα λουτρα θα υπολειτουργουν μεχρι να οδηγηθουν στο κλεισιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρε παιδιά στην Ελλάδα που δεν υπαρχη εγκαταλιπσει ?στους δρόμους που δεν αλαλάζουν μια λάμπα ? στις άκρες τον δρόμων που είναι γεμάτη σκουπίδια ? στα πάρκα ? όπου και να κοιτάξεις εγκαταλείψει!!Ξέρουμε μονό να φτιάχνουμε και οχι να συντηρούμε . Ακόμη και πάνω στα φανάρια του ΚΟΚ έχω δει κωλιμενα διάφορα χαρτάκια ΕΛΕΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΑΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΦΟΥ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΚΑΝΕΝΟΣ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΕ .......ΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ Γ........ΠΡ........ΚΑΙ.ΑΛΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΟΛΗ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ . ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΑΡΙΔΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ . ΟΛΟΙ ΞΕΤΡΕΛΕΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ . ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΟΖΑΡ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΕΡΒΙΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ . ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ . ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΟΜΟΡΦΑ ΜΕΡΗ Η ΑΡΙΔΑΙΑ . ΤΟ ΔΑΣΑΚΙ ΤΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ????? ΟΛΑ ΡΗΜΑΓΜΕΝΑ ... ΤΟ 1988 ΘΥΜΑΜΕ ΕΙΧΕ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΙΣ ΞΥΛΙΝΕΣ ΔΟΥΛΕΥΕ ΤΟ ΜΠΑΡΑΚΙ ΕΙΧΕ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΧΕ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΩΡΑ ΤΑ ΧΟΡΤΑ ΕΙΝΑΙ 2 ΜΕΤΡΑ ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΛΑΜΠΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΞΕΧΑΡΒΑΛΟΜΕΝΟ ΚΟΜΕΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ . ΠΑΝΤΟΥ ΓΥΦΤΟΙ ΚΑΔΟΙ ΓΕΜΑΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ . ΑΡΙΔΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΟΖΑΡ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News