Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Εννέα μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Αλμωπία

Ρεπορτάζ της Νικολέτας Βαφειάδου

-Τι προσφέρει το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"
- Τι δηλώνει η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ Αθηνά Δούκα
- "Στο απροχώρητο η κατάσταση", δηλώνουν οι εργαζόμενοι

Εννέα μήνες έχουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή 20 άτομά στην Αλμωπία που εξυπηρετούν 500 άτομα. Σύμφωνα με τους εργαζομένους οι υπηρεσίες τους παρέχονται σε πολλά περισσότερα άτομα τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, με δική τους πρωτοβουλία, μιας και έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια.

Τα προγράμματα λειτουργούν με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια.



Τι προσφέρει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το πρόγραμμα είναι από τα πρώτα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής των Δήμων.

Υπάρχουν τρεις ειδικότητες:

Έχει οικογενειακούς βοηθούς οι οποίοι ασχολούνται με την καθαριότητα του χώρου που βρίσκεται ο ηλικιωμένος, βοήθεια της Νοσηλεύτριας, στυνταγογράφηση φαρμάκων, πληρωμές λογαριασμών κ.α.

Η δεύτερη ειδικότητα είναι αυτή της Νοσηλεύτριας η οποία ασχολείται με τον έλεγχο κατάστασης της υγείας του ηλικιωμένου.

Η τρίτη ειδικότητα είναι η κοινωνική λειτουργός που είναι συντονιστής των δράσεων της ομάδας, εκδίδει το πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Επίσης προσφέρει συναισθηματική και συμβουλευτική στήριξη σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί μόνο ηλικιωμένους, αλλά και οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια.

Αθηνά Δούκα, Πρόεδρος ΔΗΚΕΑ Αλμωπίας: «Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων»

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΗΚΕΑ Αθηνα Δούκα, η οποία μίλησε στο Aridaia News, οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι μεγάλες.

Όπως είπε, έχει συχνή επικοινωνία με το ΕΕΤΑΑ ώστε να ενημερώνετε για την καταβολή της χρηματοδότησης.

«Μακάρι να μπορούσαμε σαν Δήμος να δώσουμε κάποιους μισθούς, ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, παρόλαυτά σκοπός μας είναι να καταβάλουμε τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, κάτι που έχουμε πετύχει έως σήμερα, έτσι ώστε να λαμβάνουμε ασφαλιστική ενημερότητα και να συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα», πρόσθεσε η κα Δούκα.

Σοφία Νικολαΐδου, υπεύθυνη του προγράμματος για τη Δ.Ε. Αριδαίας: «Θέλουμε να διαφυλάξουμε τις θέσεις μας»

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος για τη Δ.Ε. Αριδαίας Σοφία Νικολαΐδου, η οποία μίλησε στο Aridaia News, η δικαιολογία που δεν πληρώνονται είναι ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσεις από τους υπευθύνους των προγραμμάτων να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο να περιλαμβάνει όλα τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που δέχονται τη βοήθεια.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί όμως αντιδρούν σε αυτή την ενέργεια, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία κάτι τέτοιο είναι παράνομο μιας και πρόκειται για προσωπικά στοιχεία.

Επίσης, σύμφωνα με την κα Νικολαΐδου, ακόμα και κάποια προγράμματα που έστειλαν τα συγκεκριμένα ερωτηματολόγια, έχουν ακριβώς την ίδια τύχη και παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους εργαζομένους, ο λόγος που το Υπουργείο ζητά τα στοιχεία των εξυπηρετούντων είναι η ιδιωτικοποίηση του προγράμματος το οποίο θα χρηματοδοτείται από το ΙΚΑ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση περίπου 3.500 εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα. «Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να διαφυλάξουμε τις θέσεις μας», τονίζει η κα Νικολαΐδου.

Τα προγράμματα του Δήμου Αλμωπίας έχουν στείλει στο Υπουργείο τα στοιχεία, πλην αυτών που πιστοποιούν τα στοιχεία ταυτότητας (ονοματεπώνυμα κ.α.).

Αναφερόμενη στη συνεργασία του προγράμματος με το Δήμο Αλμωπίας, η υπεύθυνη ανέφερε ότι κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος και γι’ αυτό δεν κινούνται νομικά.

Όπως είπε, σε κάποιους άλλους Δήμους οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά από τα ταμεία του Δήμου και στη συνέχεια, μόλις καταβληθεί η χρηματοδότηση την παίρνει ο Δήμος.

«Είμαστε κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και γι’ αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να κινηθούμε κατά του Δήμου», πρόσθεσε και συνέχισε: «Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, κάναμε αρκετή υπομονή, ζητάμε την κατανόηση του Δήμου να μας δώσει έστω ένα μήνα να κάνουμε Πάσχα».

Στη συνέχεια η κα Νικολαΐδου αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις σε βαμβάκια, γάντια, ενέσεις και άλλα απαραίτητα ήδη, χωρίς τα οποία δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα για τη λειτουργία του προγράμματος. Και σα να μην έφτανε όλα αυτό, αναγκάζονται οι ίδιοι να καθαρίζουν το χώρο που εργάζονται παρόλο που ζητήθηκε από το Δήμο να δοθεί μια καθαρίστρια έστω για μία μέρα τη βδομάδα. «Δεν έχω δει κανέναν υπάλληλο του Δήμου να παίρνει τη σκούπα και να καθαρίζει τις τουαλέτες, παρόλαυτά το κάνουμε εμείς», καταλήγει.

Όσον αφορά στην Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ Αθηνά Δούκα, η κα Νικολαΐδου τόνισε ότι κάνει ότι μπορεί και πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και στήριξη. Όμως δυστυχώς δεν είναι στο χέρι της, μιας και δεν υπάρχουν χρήματα στον Δήμο.

Επίσης, δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τις μετακινήσεις καθώς λόγω του μεγάλου χρέους στο πρατήριο υγρών καυσίμων δεν τους προμηθεύουν βενζίνη». Όπως είπε, έχουν αναγκαστεί πολλές φορές να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες.

Γιάννης Χουρσόγλου, Πρόεδρος του σωματείου «Βοήθεια στο Σπίτι» Ν. Πέλλας και εργαζόμενος του προγράμματος της Δ.Ε. Εξαπλατάνου: «Ο Δήμος Αλμωπίας δεν κάνει όσα θα μπορούσε να κάνει»

Ο Πρόεδρος του σωματείου «Βοήθεια στο Σπίτι» Ν. Πέλλας και εργαζόμενος του προγράμματος της Δ.Ε. Εξαπλατάνου Γιάννης Χουρσόγλου μιλώντας στο Aridaia News αναφέρει ότι η συνεργασία με τη ΔΗΚΕΑ είναι πολύ καλή. 

Παρόλαυτά, τονίζει ότι οι ελλείψεις είναι πολλές, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ίδιοι οι ωφελούμενοι να προμηθεύονται είδη όπως ενέσεις και γάντια.

Επίσης ο κ. Χουρσόγλου επισημάνει ότι είναι στην καλή διάθεση του Δήμου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ωστόσο όπως λέει, προφασιζόμενος ο Δήμος την δύσκολη οικονομική κατάσταση δεν κάνει όσα θα μπορούσε να κάνει. Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα το Δήμο Πέλλας, στον οποίο οι εργαζόμενοι είναι πληρωμένοι μέχρι και τον Μάρτιο με χρήματα που χορηγεί ο ίδιος ο Δήμος και τα οποία θα τα παραλάβει όταν καταβληθεί η χρηματοδότηση.

Τέλος, τονίζει το σημαντικό έργο που προσφέρει το πρόγραμμα, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην εξοικονόμηση μεγάλων ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς χωρίς τη φροντίδα των εργαζομένων οι ωφελούμενοι θα κατέληγαν να νοσούν και θα απαιτούνται περισσότερα χρήματα για τη νοσηλεία τους σε κάποιο, ενδεχομένως, νοσοκομείο.

8 σχόλια:

  1. ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΩΣΕΣ ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.......ΤΗ ΩΡΑ ΠΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΤΗ ΩΡΑ ΣΧΟΛΑΝΕ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΩΡΑ ΤΟ ΟΧΤΑΩΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΕ .ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΕΙΚΑΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.............ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΑΝΕ ΣΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΣ 9 ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΧΟΛΑΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΝΤΕΚΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ...ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟ....ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗ.........ΝΤΡΟΠΟΙ ΣΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ... ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΤΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. ΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΚΤΑΩΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.

      Διαγραφή
    2. εχεισ απολυτο δικιο ειδικα στον εξαπλατανο δουλευουν ως τισ 11 ειναι αληθεια μονο η μια ομαδα δουλευει κανονικα.στον δημο δεχονται καθημερινα καταγγελιες ανθρωπων γιαυτο.

      Διαγραφή
    3. ΠΑΝΕ ΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟ ΠΟΤΕ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΧΟΛΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΑΣΧΕΤΕ Ε ΑΣΧΕΤΕ............

      Διαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ,ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΕΡΓΟ ,ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενδιαφέρον το πρόγραμμα,αλλά αυτοί που μπηκαν θα είναι μονίμως οι ίδιοι? γιατί να μην συνεχιστεί το πρόγραμμα με καινούργια άτομα? δέστε το κι έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AYTA TA ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΕΠ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλα καλα όλα ωραια τα βλεπουμε εμεις απο έξω, για να βαλουμε τους εαυτους μας να σκεφτει τι θα καναμε αν δουλευαμε σε μια δουλεια, καναμε εξοδα να παμε σε αυτη την δουλεια, τα εξοδα της οικογενειας μας τρέχανε, τα χαράτσια συνεχως να χτυπανε την πόρτα και να μην πληρωνωμαστε για μηνες... μήνες???!!!! σίγουρα κάποιοι μπορει να ειναι δυσαρεστημενοι απο κάποια προγράμματα, αλλα πειτε μου σε ποια υπηρεσια δεν συμβαινει αυτό??? να μην τους παιρνει όλους η μπάλα... τα παιδια ειναι ηρωες, τουλαχιστον αυτα που γνωριζω εγω, δουλευουν με δικά τους εξοδα, κανουν περισσοτερη δουλεια απ'οτι τους αναλογει και <> πληρωνωνται... αυτα οποιος εχει αμφιβολιες ας παει να δει το εργο τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News